Pengikut Setia

||
Click the Picture for more details

Saturday, July 7, 2012

Cara backup Nokia Suite

Assalam kepada semua,


Harini aku nak ajar korang yang guna "Nokia Suite" untuk backup data-data korang seperti mesej, contact, dan semua la isi kandungan yang ada dalam nokia suite korang. Biasanya benda ni kena backup bila korang nak format komputer ke kan. Macam aku personally memang suka simpan mesej banyak-banyak. hahaha :p ( so korang pulak suka ke? ngehehe )

Aku buat tutorial ni pun sebab ada kawan aku yang mintak aku ajarkan cara nak backup benda ni, tapi sebab dia duduk kat Muar jauh sangat untuk aku pergi rumah dia ajar, so aku buat la kat sini, mana tahu kalau ada kawan-kawan lain yang duk cari cara nak backup, kang kalau format terus tak pasal-pasal hilang mesej-mesej kesayangan korang semua kan. hehehe..

Sila sambung baca ya! tak best baca separuh je.. hehe :D

Okeh,kita mulakan. mula-mula, korang kena la bukak hidden file,bagi yang tak tahu cara, tengok SSscreen shot kat bawah ni.



My computer>tekan keyboard altsebelah keyboard space anda tu>tools>folder options>tengok screenshot kedua tu ye.

1

2

dah buka hidden files, kemudia pergi ke MyComputer dan cari seperti yang kat bawah ni.
C:\Users\Your Coumputer profile name\AppData\Local
-yang biru tu bergantung kepada profile windows anda.
Cari folder "Nokia" macam SS kat bawah ni and then save la kat mana-mana tempat yang dijamin selamat. hehe..




Q=Betul ke? Boleh percaya ke ni?
A=Ok, korang boleh cuba dulu. Copy atau CUT dan save. Kalau korang copy, delete folder Nokia yang asal. kemudia bukak nokia suite. mesti korang tengok nokia suite korang kosong, hilang dah mesej-mesej korang yang beribu tu kan? hehe. Dun worry. Exit Nokia Suite sepenuhnya (ikut SS macam kat bawah ni cara exit sepenuhnya)



Dah exit, pergi ke
C:\Users\Your Coumputer profile name\AppData\Local
and then paste semula folder Nokia yang korang copy tadi. And buka semula Nokia suite. Ajaib kan? mesti semua mesej-mesej anda,contact semua ada balik kan.. hehe.. macam itu la terjadi sekiranya anda format windows anda.



Q=Dah backup, kemudian? Apa nak buat?
A=Ok lepas dah backup folder tu, korang boleh la memulakan operasi format windows anda tu.

Q=Dah siap format,nak buat apa?
A=Dah siap format, korang kena install dulu nokia suite, pastikan yang latest la,boleh cari download link di sini. >>Download<<
Dah Install, boleh la korang copy semula folder Nokia yang korang backup tu tadi ke tempat asalnya..

P/S: Bagi anda yang suka sangat simpan mesej banyak-banyak tu, sampai masa nokia suite ni akan lambat loading, berat sebab banyak sangat mesej dia nak load, so korang boleh juga guna cara ni.

1. Backup folder Nokia ikut cara tadi, (copy je jangan cut)
2. Kemudian buka Nokia suite, delete semua mesej yang ada.
3. Dah setel. mudah kan, hehe..

Sekian,itu sahaja yang boleh saya kongsikan, kalau ada apa-apa soalan silakan bertanya ye.. :D

Thanks Kepada yang sudi lawat dan baca blog saya ni ye.. ( bukan ada apa pun dok kat sini..? ) :D

8 comments:

Si Matatajam said... [Reply to comment]

Jalan2 singgah2 follow2.. Salam Perkenalan...

EmyAyaNurisya said... [Reply to comment]

yes ! dah tahu huhu :P thanks <3

Zamani said... [Reply to comment]

@matatajam:thanks follow sy,salam kenal jgk.. :)
@emy:apa yg awk tahu tu?

EmyAyaNurisya said... [Reply to comment]

hehe , adelah hee :P , thanks cikgu :D

Zamani said... [Reply to comment]

cikgu? knp cikgu?

EmyAyaNurisya said... [Reply to comment]

awak la cikgu saya hehe :P

Zamani said... [Reply to comment]

eh? bila pula sy jd cikgu awk? ek?

EmyAyaNurisya said... [Reply to comment]

entahla hehe , dalam dreamland :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Copyright© All Rights Reserved
Blogger template oleh pemalas


Home || Tutorial || T&S || Privacy Policy