Pengikut Setia

||
Click the Picture for more details

Friday, July 27, 2012

Its been a long time..

Assalam kepada semua,

Hye semua, thanks la sudi2 lawat blog saya ni ye :D Rasanya macam dah lama tak update blog,memang lama la kot, almost a week. hehe :P

Ok la, pagi2 ni nak beritahu perkembangan anak2 ikan laga saya dalam akuarium tu. Ok, last time check, memang banyak la yang mati, tah la kenapa, dan yang tinggal hanya <10 ekor kot. Memang menyedihkan, banyak sangat, ada la 2-3 ratus kot. banyak. Ish3. :(

Secondly, as you can see, google adsense saya dah kena ban. Pun tah apa punca google ban. Hilang dah peluang pendapatan paling besar setakat ni, hehe. Tapi takpe la,nak buat macam mana, tak ada rezeki. InsyaAllah, ada lagi yang lebih baik selain adsense kot. Adeh.. Ada tak idea yang best?

Thirdly, Thanks to kakPPP, sebab 3 hari lepas kakPPP ada kirim kad greeting kat saya. Hehe,thank you very much ye.. :D Tak pernah koi dapat mende2 macam ni, hahaha. Sungguh menyedihkan. haha :P

Ok thats all,
Thanks Kepada yang sudi lawat dan baca blog saya ni ye..
( bukan ada apa pun dok kat sini..? ) :D

Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan

Assalam kepada semua,



imej dari
http://belasahjak.blogspot.com/
malas nak upload,haha..
Di kesempatan ini ingin saya mengucapkan selamat berpuasa kepada semua umat islam sekalian tak kira la dimana anda berada. Terutama kepada ahli keluarga, rakan-rakan yang mengenali saya,rakan-rakan di Politeknik Merlimau melaka iaitu irfan,soufi,amin,zuhair,hafizul,tasyrif,edy,man, dan ramai lagi (maaf la nama yang tak disebut tu ya) :D

Tak lupa juga kepada kawan-kawan blogger sekalian, terutama KakPPP, Emy, Lana, Farah, Cik Farz, dan ramai lagi la, thanks bagi support kat blog saya yang baru ni. hehe..

To my gediks aok jangan nak ngade sangat kalau koi jarang mesej aok ye. hehe :p

Wah dah macam ucapan nak raya dah, kui3.. Tapi apa pun, semoga ramadhan kali ni lebih baik dari yang sebelumnya, InsyaAllah.. :)


Maafkan saya sekiranya ada salah dan silap ye.. :)

Thanks Kepada yang sudi lawat dan baca blog saya ni ye.. ( bukan ada apa pun dok kat sini..? ) :D

The Babies 2nd Day

Assalam kepada semua,

Hari ni aku nak tunjukkan satu video berkenaan ikan yang bergelar bapa pada entry lepas. Hehe..
Jum saksikan seekor bapa ikan yang prihatin membantu anak-anaknya yang tak pandai berenang itu dengan mengutip anak-anaknya di dasar akuarium untuk dilepaskan ke kumpulan buih-buih yang telah dibuatnya (buih-buih tu sarang dia). Setiap kali anaknya terlepas dari buih, dia akan datang mengutip anaknya dan dibawa semula ke buih agar anaknya tidak lemas. Prihatin kan? Ikan pun prihatin terhadap anak-anaknya, kita? Sama-sama lah renung-renungkan.. :)



Ek, maaf la video kurang jelas. Rakaman menggunakan kamera handphone Nokia C7, memang kurang cantik. Nak buat macam mana, ni je la media rakaman yang aku ada. Huhu..

Thanks Kepada yang sudi lawat dan baca blog saya ni ye.. ( bukan ada apa pun dok kat sini..? ) :D

Wednesday, July 18, 2012

Ikan Yang Bergelar Bapa

Assalam kepada semua,

Hehe, Hari ni dengan secara rasminya :P ikan laga ( betta fish ) aku telah bergelar bapa. Pada jam berapa entah la, agaknya waktu aku tidur malam tadi kot anak-anak dia menetas. So, pagi-pagi tadi aku bangun tengok-tengok dah ada anak ikan yang menceretek (apa tah maksudnya, lupa) banyaknya. Hehe..

Inilah saat-saat yang aku tunggu selama ini, untuk memelihara anak ikan laga. Huhu, sebelum ni banyak kali dah cuba, tapi semua mati. Agaknya gara-gara tak ada makanan yang sesuai untuk anak-anak dia ni kot. Maklumlah kurang buat research masa tu. Sekarang ni, aku dah sediakan terlalu banyak makanan yang sesuai untuk anak-anak ikan laga ni, makanan ayang aku maksudkan itu ialah 'live food' iaitu 'microworms'. Hehe..

Jum tengok gambar anak-anak ikan ni.


Monday, July 16, 2012

Aku Gemuk!?

Assalam kepada semua,

Aku gemuk? Gemuk ke? Berani kau budak kecik panggil aku gemuk. Aok tu yang gemuk, koi punya kurus ni aok cakap koi gemuk ek? Ini takleh jadi ni.

Siap aok budak kecik. Eii cari pasal la aok ni budak kecik yek.



Microworms - Fish Food

Assalam kepada semua,

Okeh, hari ni bosan dan sakit kepala. Tah kenapa. So aku nak bagi information sikit pasal microworms, atau pun cacing mikro. Kenapa Mikro? Sebab cacing ni sangat la halus.
Cacing halus-halus macam ni sebenarnya guna dia untuk diberi makan kepada anak-anak ikan terutama anak-anak ikan yang kecil atau dipanggil fry. Em,nyum-nyum. Bestnya.. Kata anak-anak ikan la, bukan aku yang makan,hehe..
Gambar dari google image

Okeh, kalau korang nak tahu, macam ni la microworms, kecik je kan. hehe..
Disebabkan kamera aku tak berapa power, terpaksa la cari kat google image gambar microworms ni. Kalau guna kamera aku, macam gambar kat bawah ni la,korang tak nampak sgt cacing-cacing yang halus tu..


Bersiaran Keliling StarMall Mentakab

Assalam kepada semua,

Hari ni aku nak cerita yang aku bersiar-siar (amende la bercerita tengah2 malam buta ni,mesti kes takleh tido lagi) keliling bandar Star City Mentakab yang mana baru dibuka di Mentakab ni sekitar bulan januari 2012. ( poyo je nak bangga ) Ngehehe.. :P

Ek, jap. nak cerita apa ek, okeh, start motor, jalan-jalan pusing Taman Saga, Sri Layang, and then ke Star City. Kat Star City tu aku jalan-jalan sekitar Star Mall tu je, punya bosan dah jadi penanam anggur terhormat,tu je lah kije aku. haha..

Moh la tengok gambar je la eh.. :D



Saturday, July 14, 2012

Tension

Assalam kepada semua,

Okeh, disebabkan semalam punya pasal. Aku tension tah sampai bila ni. Kepada kawan2 kat sini, maaf la saya tak dapat nak lawat balik blog korang dalam masa terdekat. Tapi don't worry InsyaAllah saya akan datang melawat korang semula :)

Macam ni ke rupa aku marah?

P/s: Emy, sory la. i'm okay. aok tu jangan gitu.. rilek la.. :D

Thanks Kepada yang sudi lawat dan baca blog saya ni ye.. ( bukan ada apa pun dok kat sini..? ) :D

Wednesday, July 11, 2012

Pasang Emoticon Pada Blog

Assalam kepada semua,



Korang rasa best tak kalau letak smiley2 ke kat blog korang?
Tercari2 jugak tadi. Tah la, pada aku meriah jugak ada emoticons2 comel macam ni, hehe. Jum kalau nak try boleh la cuba. senang je.





Nak tau lebih lanjut?Tekan read more tu. :P



Tuesday, July 10, 2012

Its Finally Arrived

Assalam kepada semua,

Hehe, hari ni tersangat busy ( ceh,busy la sangat ) sebab kononnya macam2 perkara yang perlu disetelkan. Okeh tengah hari tadi actually hadiah penghargaan daripada kak PPP yang mana blognya http://paripariputih.blogspot.com yang telah menghadiahkan saguhati, kepada followernya yang ke-1234, iaitu aku, telah akhirnya tiba di rumahku. ( apa bahasa aku cakap ni? ) 

Sila sambung baca ya! tak best baca separuh je.. hehe :D



Smile

Assalam kepada semua,

Pagi2 buta ni takleh nak tido ni, sengaja lah aku nak post "entry malas". Ia dinamakan malas olehku sebab entry ni dia punya isi kandungan dia aku copy paste je. hehehe.. tersangatlah malas aku ni kan? huh,nak buat macam mana. haha..

So, tajuk entry malas ni ialah smile, jum kita baca.. tapi english tau, punya malas sampai nak translate pun malas! ish3..



  • Smiles improve your appearance. Charles Gordy once quipped: "A smile is an inexpensive way to change your looks". All you need to do is think about how you feel about a person who is frowning and a person who is smiling – who tends to be the better looking?
  • Smiles make things right again and say much more than words can. If you've goofed, said something less than complimentary, feel lost or alone, or feel down, a smile can restore the balance. It lets other people know that you're prepared to be open with them, and that you're willingly agreeing to make amends where needed.
Amboi, cantik gigi dia. haha..
  • Smiles create trust and rapport. A smile is a great way of establishing mutual feelings of being on the same level as others, whether that is one-to-one or in front of a group giving a presentation. It says "I'm OK, you're OK, and we're all going to enjoy one another's company."
  • Smiles make you feel good. Even if you're feeling a little blue, insert happy thoughts into your mind and just add that smile. It will trick your mind into feeling better, as endorphins are released to reduce physical or emotional stress.



  • Smiles make other people feel good. An open-mouthed smile is visible from further away than a frown, offering people reassurance that you're friendly. And it makes people feel better to see a smile, from afar or close-up.
ini senyum ke ketawa ni? ke sama je? hehe
  • Wrinkles are better when they're smile lines rather than frown lines. Mark Twain said: "Wrinkles should merely indicate where smiles have been"; viewed this way, smiles are an indication of your overall character, which becomes more and more outwardly telling as you age!
  • Smiling is a good long-term predictor of happier life outcomes. It's correlated with health, happiness, friends, success, and a longer life.

Article ini telah di copy and paste dari  http://www.wikihow.com/Smile. Untuk membaca keseluruhan article ni bolehlah ke website yang tersebut ye.. :)

Thanks Kepada yang sudi lawat dan baca blog saya ni ye.. ( bukan ada apa pun dok kat sini..? ) :D

Monday, July 9, 2012

2 Hari 2 Malam

Assalam kepada semua,

Hehe, pagi2 ni dah mula dah gatal tangan ni, sebuk dah nak buat entri baru pulak ni. haha. Okeh mengikut tajuk 2 hari 2 malam ni, merujuk kepada tempoh sepanjang aku di puchong di rumah abang dan kakak aku kat sana. Daripada jumaat malam sabtu hingga la pukul 11 ahad malam isnin. haha,detail kan. eh, betul la 2 hari 2 malam kan? ek, tah la betul tak. takpelah, sama2 belajar. hehe..

So kat sana best la dapat la jumpa 4 orang budak kecik yang melompat2. haha. Rindu kat budak2 kecik ni lalu lah mereka dicubit pipi dan hidung mereka sehingga merah2. hahaha.. :P
Rumah kakak saya ada 3 orang budak kecik, kat rumah abang saya ada satu orang budak kecik.

Eh,takde idea da nak tulis apa, jum tengok gambar2 budak kecik eh. hehe



Saturday, July 7, 2012

Cara backup Nokia Suite

Assalam kepada semua,


Harini aku nak ajar korang yang guna "Nokia Suite" untuk backup data-data korang seperti mesej, contact, dan semua la isi kandungan yang ada dalam nokia suite korang. Biasanya benda ni kena backup bila korang nak format komputer ke kan. Macam aku personally memang suka simpan mesej banyak-banyak. hahaha :p ( so korang pulak suka ke? ngehehe )

Aku buat tutorial ni pun sebab ada kawan aku yang mintak aku ajarkan cara nak backup benda ni, tapi sebab dia duduk kat Muar jauh sangat untuk aku pergi rumah dia ajar, so aku buat la kat sini, mana tahu kalau ada kawan-kawan lain yang duk cari cara nak backup, kang kalau format terus tak pasal-pasal hilang mesej-mesej kesayangan korang semua kan. hehehe..

Sila sambung baca ya! tak best baca separuh je.. hehe :D



Friday, July 6, 2012

Hari ini, suka dan duka

Assalam kepada semua,


Wah,memang hari ni banyak yang berlaku, (Ceh3, start dah budak ni nak merepek pasal apa yang berlaku hari ni). Haha. Ish3. Apa2 pun, baca balik tajuk la kan, hari ni nak suka golek2 pun ada, nak sedih macam nak nangis pun ada. hehe :p

Merujuk kepada apa yang telah berlaku, (ek? bahasa apa ni?) Hari ni dari pagi, bangun pagi seperti biasa dah solat2 subuh aku tido balik pastu, (ish3 bila nak berubah ni) Bangun2, makan, pastu terus aku bukak lappy ni ha,  pastu tengok! wah! tiba2 PPP duk pot pet pot pet kat shoutbox.

Ingatkan kenapa, rupanya aku adalah follower beliau yang ke-1234. Hoho, seriusly i ckp tak ku sangka tak ku duga sebab i dah jadi follower ke-1234 beliau. kih3 :D
Hehe,yang bestnya beliau siap sediakan hadiah untuk followernya yang ke-1234,so means i la yang dapat hadiah tuh.. :p (Koyanya)
Btw, thanks ye PPP. ( Tak sabar nak tunggu hadiah sampai nih ) hahaha :p
Ini link ke post beliau <<http://paripariputih.blogspot.com>>


Sila sambung baca ya! tak best baca separuh je.. hehe :D




Monday, July 2, 2012

Akur Janji

Assalam kepada semua,

Jum dengar lagu,ish3. koi ni macam dah takde mende nak post.. hoho.. :p



Thanks Kepada yang sudi lawat dan baca blog saya ni ye.. ( bukan ada apa pun dok kat sini..? ) :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Copyright© All Rights Reserved
Blogger template oleh pemalas


Home || Tutorial || T&S || Privacy Policy